Remise bier cadeau geven? Ontdek onze pakketten

Brouwerij

Historisch Gebouw

De voormalige stelplaats van de stoomtram en lijnbussen in Koersel werd in juni 2016 omgedoopt tot Brouwerij en Grand Café Remise 56. Deze naam is een verwijzing naar het gebouw en het verleden. ‘Remise’ is een vakterm voor stelplaats (uit het Frans: remettre). Het getal 56 slaat op het huisnummer van de brouwerij.

Dit authentieke pand werd gebouwd in 1907 om dienst te doen als stelplaats voor de locomotieven en de passagiersrijtuigen van de tramlijn Diest – Koersel. Aanvankelijk werd hier een stoomtram gestald, daarna kwamen de gemotoriseerde rijtuigen. In 1954 werd de tramlijn vervangen door een busdienst, en zo moesten de trams in de stelplaats na bijna vijftig jaar plaats maken voor bussen.

Vanaf 2001 kwam het gebouw leeg te staan. De lijnbussen vonden elders hun onderdak. Het pand leek gereed voor de sloophamer. De Stad Beringen schreef daarom in 2013 een projectwedstrijd uit om de stelplaats een nieuwe originele bestemming te geven. Het Remise-team kreeg uiteindelijk de kans om het gebouw grondig te renoveren, en dit met respect voor de eigenheid en het verleden.

Nu krijgt het gebouw een tweede leven als Brouwerij en Grand Café Remise 56! De combinatie van een ambachtelijke brouwerij en een volwaardige brasserie maken Remise 56 tot een unieke aanwinst voor het toerisme van Beringen en een ware bezienswaardigheid in de regio Limburg!

Straatzijde van Brouwerij en Grand Café Remise 56 in Koersel
Historisch straatbeeld van Koersel met het tram station aan de rechterkant
Oude stalling van de Lijn bussen in Koersel
Het gebouw van Brouwerij Remise 56 voor de renovatie werken

Passie en ervaring

Brouwerij Remise 56 is een resultaat van pure passie. Het was lange tijd een droomproject voor brouwmeester Patrick Haselaars. Al sinds zijn tienerjaren was hij gebeten door de brouwmicrobe en het idee van een eigen brouwerij liet hem nooit los. Patrick is overigens geen onbekende in de brouwsector. Hij heeft 25 jaar ervaring met product- en procesontwikkeling in brouwerijen en verdiende zijn strepen bij Inbev, La Chouffe en Moortgat.

De droom werd werkelijkheid toen de unieke gelegenheid zich voordeed om de oude stelplaats van Koersel te kopen. Patrick en zijn vrouw Michèle Lemmens baten nu samen de brouwerij en het Grand Café uit, met hulp van enkele naaste familieleden en een team van enthousiaste obers en medewerkers. Samen zetten ze hun schouders onder dit fantastische project in het geboortedorp van Patrick.

De grote gele huishaas voor de deur is een blikvanger, maar voor de locals ook een knipoog naar de familienaam Haselaars ‘Den Haas’.

Brouwerij en Bottelarij

Onze Remise bieren worden ambachtelijk gebrouwen in oude koperen brouwketels (die je kan bewonderen vanuit je zitplaats in het Grand Café!). Het brouwsel gist vervolgens verder in vier grote gisttanks. Brouwmeester Patrick waakt over de kwaliteit van de ingrediënten, de smaak van het bier en de regelmaat van productie. Het grootste deel van de productie verbruiken we in het Grand Café, maar een stijgend aandeel wordt ook geleverd op vat aan café’s, events en kleinere festivals in de regio.

We zijn druk bezig met de afwerking en montage van een afvullijn voor flessen. Voor de kenners: we werken met een 16-kops tegendrukvuller, een éénkops kroonkurker en een lineaire etiketteermachine. Hiermee vullen we zowel 75cl flessen als 33cl flessen. Zodra deze bottelarij afgewerkt is, zal je binnenkort Remise bier op fles kunnen kopen via onze website, in het Grand Café en in de betere bierhandel.

Brouwerij en bottelarij met vier gistingtanks en een afvullijn voor flessen
Remise 56 streeft mee naar duurzaam ondernemen
Logo Herita open monumenten

Cultureel erfgoed in Limburg

Remise 56 is lid van Open Monumenten! Men wil hiermee jong en oud fan maken van erfgoed. Door monumenten te restaureren en om te toveren tot plaatsen vol beleving en verwondering. Ze zijn een onafhankelijke ledenbeweging en een netwerkvereniging, die iedereen met een hart voor waardevolle gebouwen, landschappen en archeologische sites samenbrengt en ondersteunt.

Erfgoed als beleving staat centraal in hun visie, en is volgens hen dé sleutel tot engagement voor erfgoed. Daarom ijvert Open Monumenten voor meer openstelling van monumenten. Want élke dag zou Open Monumentendag moeten zijn! Meer weten over Open Monumenten? Bezoek de pagina van Remise 56 op hun website www.openmonumenten.be.

Combineer je bezoek met een rondleiding in de brouwerij!
Remise 56
  • Albert I laan 56
  • 3582 Koersel
  • +32 11 183 193
  • info@remise56.be
Openingsuren

di, wo, do: 11u30 – 23u00
vr:   11u30 – 00u00
za:   11u30 – 00u00
zo:   11u30 – 23u00

Nieuwsbrief